Dania główne Przepis na:
Makaron z warzywami

Składniki
- makaron świderki, 200 g
- Mrchewki, 2 szt.
- Papryka czerwona, 1 szt.
- pieczarki, 400 g
- brokuły, 600 g
- czosnek, 1 sztuka
- cebula, 1-2 sztuki
- sól, pieprz,, do smaku
- mąka ziemniaczana, 1 łyżka
- kukurydza z puszki, 50 g
- fasola z puszki, 50 g
- olej, do smażenia
- papryka słodka i ulubione zioła, do smaku
- ostra papryka, szczypta
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wszystkie, wyjemy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki smażymy z czosnkiem i cebulą lekko solimy. Na osobnej patelni najpierw podsmażamy marchewkę, paprykę, potem dodajemy, brokuły, podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy zioła, słodką paprykę i odrobinę ostrej papryki, chwile dusimy, następnie wsypujemy kukurydzę i fasolę i jeszcze trochę dusimy ciągle podlewając na koniec wlewamy mąkę ziemniaczana z wodą tak by powstał sos. Warzywa mieszamy z makaronem i gotowe. Najczęściej podaje tak przygotowany makaron filetem z Dorsza i sosem Jogurtowo-koperkowo-serowym. Życzę smacznego
Komentarze do przepisu (5)

Doloressss 23 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
pomysł świetny, tylko zamiast bawić się w krojenie warzyw itp., użyje gotowej mieszanki warzywnej, mrożonej. pewnie smak już nie będzie taki sam... no ale coś za coś :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

vikiviki 29 września 2010Zgłoś do usunięcia
zrobilam to i powiem szczerze ze bardzo dobre i takie inne od wszystkich tradycyjnych przepisów,jednak troche pracochlonne ale warto.21 Kto głosował? | Odpowiedz

agniesia76 10 marca 2009Zgłoś do usunięcia
zrobiłam to danie z sosem i było pyszne!!!!1 polecam naprawdę a ten sos jest pyszny do róznych mięsi na grilla21 Kto głosował? | Odpowiedz

novajulia 22 maja 2008Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie ;)21 Kto głosował? | Odpowiedz

biurwa 13 maja 2008Zgłoś do usunięcia
To sos jogurtowo-koperkowo-serowy, którego przepis też podałam :)21 Kto głosował? | Odpowiedz