Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z woka z kurczakiem, cukinią i serkiem feta.

Makaron z woka z kurczakiem, cukinią i serkiem feta.

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 149

Dodano:

Odsłon: 286

Bardzo proste i smaczne w przygotowaniu :) (czy jak wrzucam fetę do woka to to już kuchnia fusion? :D)

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • Makaron 200g
  • Cukinia
  • Cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • opakowanie sera feta
  • Sos ostrygowy 1 łyżka
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • pół łyżeczki curry
  • Por
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę ok 1x1cm

    Marynujemy w sosoie ostrygowym, sojowym oraz trzcinowym cukrze. Przynajmniej z godzinę dwie, a najlepiej przez noc.

  2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

  3. W mocno rozgrzanym woku podsmażamy pierś z kurczaka na ok. 1łyżce oleju. Odkładamy na bok.

  4. Jeśli zachodzi taka potrzeba dolewamy odrobine oleju i podsmażamy pokrojonego w krążki pora (białą część), cebulę pokrojoną w piórka, oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Ok 3-4min

  5. Na osobnej patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i na mocnym ogniu smażymy pokrojoną w ćwiartki cukinie z przyprawą curry. Około 2 min na każdą stronę.

  6. Do pora w woku dodajemy kurczaka, cukienie oraz ugotowany makaron. Mieszamy.

  7. Zmniejszamy ogień, dodajemy ser feta i mieszamy aby wszystko się połączyło. Na sam koniec wyłaczamy gaz dodajemy kilka kropel oleju sezamowego, mieszamy i podajemy. Do przyozdobienia można użyć posiekanej zielonej części pora.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń