Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makaron z ziemniakami"
Polecam.
Odsłon: 959
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 124
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 70
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 19
Polecam.
Odsłon: 959
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 124
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 70
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 19
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kminku, aż będą zupełnie miękkie (przez 20 minut).
Do osobnego garnka włóż makaron. Dodaj 2 łyżki oleju, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo według przepisu podanego na opakowaniu (15-20 min). Odcedź na sicie, przelej zimną wodą.
Wędzony boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Wrzuć pokrojony boczek, wysmaż chrupiące skwarki.
Cebulę obierz, umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię razem ze skwarkami. Przesmaż na złoty kolor. Na koniec dodaj odcedzony makaron oraz ziemniaki.
Całość wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj razem z surówką z sałaty, pomidorów i papryki lub z kiszonym ogórkami.
Bogatszą wersję tego prostego dania możesz przygotować, dodając do ziemniaków i makaronu ze skwarkami obgotowaną i posiekaną kapustę kiszoną oraz plasterki przesmażonej na oleju dowolnej wędliny czy kiełbasy.Źródło: Świat kobiety