Do góry

Przekąski Przepis na:

Makaron zapiekany z serem i szpinakiem

Makaron zapiekany z serem i szpinakiem

Autor: magdaniel

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1454

Dodano: 11.02.2010

Odsłon: 16364

Wymyslilam to bo bardzo lubie szpinak, ale mysle ze warto sprobowac i tym ktorzy nie jadaja szpinaku, moze wlasnie w tej postaci sie do niego przekonaja, najlepiej smakuje podany z piersia z kurczaka, badz z antrykotem

Składniki

  • makaron (kto jaki preferuje), 400 g
  • ser typu roquefort ( z niebieska plesnia), 150 g
  • ser typu gruyere (utarta gouda moze byc), 100 g
  • smietana plynna, 200 ml
  • szpinak nie do konca rozdrobniony, 200g g
  • czosnek, 2 zabki
  • piepsz, sol, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. makaron gotujemy na pol twardo,

  2. smietane doprawiany sola piepszem i rozdrobnionym czosnkiem

  3. szpinak jesli mrozony rozmrazamy gotujemy z pol szklanki mleka doprawiamy sola i czosnkiem

  4. makaron wrzucamy do duzej miski by dobrze bylo mieszac kruszymy na niego ser roquefort, wsypujemy utarty ser, dorzucamy szpinak i wszystko mieszamy

  5. nastepnie przerzucamy wrzystko do naczynia zaroodpornego, zalewamy doprawiona smietana i zapiekamy w piekarniku w 170 stopniach okolo pol godziny az sie lekko zrumieni a sery w srodku rozpuszcza polacza ze smietana tworzac pyszny sos

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

berenike 16 lutego 2010 PYCHA!!!! maz lubi smierdzace serki i bardzo nam ten "mac and cheese" spasowal. Dziekujemy

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wyspa220 11 lutego 2010 Lubię zapiekanki ,na pewno spróbuję,pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 11 lutego 2010 przepraszam mam nie polska klawiature i czasem sie myle juz poprawie w przepisie w temperaturze 170 stopni, pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 11 lutego 2010 Bardzo lubię makaronowe zapiekanki. Ta wygląda na łatwą i smaczną. Mam tylko pytanie: w jakiej temperaturze ją piec?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń