Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze śmietaną

Makaron ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1996

Dodano:

Odsłon: 477

Mój syn uwielbia makaron pod każdą postacią, ja zresztą też, dlatego często uruchamiam swoją wyobraźnię przy gotowaniu. Dzisiejsze połączenie to po prostu poświąteczne danie, ze składników, które pozostały w lodówce :)

Składniki

  • Makaron spagetti - 200 g
  • Pieczarki - 6 szt.
  • Boczek wędzony - 150 g
  • Śmietana do zup i sosów 18% - 250 ml
  • Cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Parmezan - 50 g
  • Natka pietruszki - pęczek
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej - 1-2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron spagetti w osolonej wodzie na półtwardo (lub miękko - w zależności od upodobań smakowych).

  2. Pieczarki kroimy na kawałki, cebulę i boczek (może być wędlina: szynka, baleron) w kostkę, czosnek siekamy. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną i gotujemy chwilę do zgęstnienia sosu.

  3. Na talerz wykładamy makaron, na środek sos. Ścieramy parmezan, posypujemy posiekaną natką pietruszki, dekorujemy pomidorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń