Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Autor: porannagwiazda

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 9

Dodano: 09.05.2018

Odsłon: 316

Lekki i zdrowy lunch do pracy.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 200g dowolnego makaronu (penne, świderki, wstążki)
  • 50g suszonych pomidorów
  • kilka zielonych oliwek
  • olej rzepakowy
  • zioła prowansalskie
  • sól, cukier
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szparagi
    Odetnij zdrewniałą część szparagów (ok. 1/3 długości). Szparagi można też delikatnie nagiąć, wtedy same pękną w miejscu, w którym kończy się zdrewnienie. Obierz je jak marchewkę skrobaczką do warzyw, ale pozostaw główki. Zwiąż obrane szparagi sznurkiem lub nitką tak by można je było postawić. Wstaw wodę do wąskiego garnka. Wody powinno być tyle, żeby główki szparagów wystawały ponad jej powierzchnię. Dodaj do wody łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Gotuj przez około 7-8 minut. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki.

  2. Makaron
    Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Dodaj do wody łyżeczkę oleju rzepakowego (zapobiegnie sklejeniu). Odcedź.

  3. Pomidory suszone
    Jeśli masz pomidory w zalewie/oleju to po prostu je pokrój. Jeżeli nie, zalej je na dwie minuty gorącą wodą, odcedź, pokrój na mniejsze kawałki, połącz z łyżką oleju rzepakowego i łyżeczką ziół prowansalskich.

  4. Połącz makaron ze szparagami i pomidorami, dodaj oliwki (ja je kroję na pół, ale mogą być tez w całości). Wymieszaj całość.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń