Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze szpinakiem i serami

Makaron ze szpinakiem i serami

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 1950

Szkoda, że fotografia jeszcze nie oddaje zapachu ... aromat tego sosu serowo-szpinakowego doprowadza do ślinotoku.

Składniki

  • 1 op. mrożonego szpinaku lub odpowiednia ilość świeżego
  • po 100 g makaronu np. tagliatelle
  • 100 g sera żółtego (ostrego, np. Chedar)
  • 100 g sera pleśniowego (np. Lazur, Gorgonzola)
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki śmietany 30 % lub 18%
  • skórka otarta z 1/2 cytryny, łyżeczka soku
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa, chili
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al'dente. Na odrobinie oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekane 3 ząbki czosnku. Kiedy cebula będzie szklista dodać rozmrożony i odsączony szpinaki dusić ok. 5 minut. Następnie dodać śmietankę, rozgnieciony czosnek, doprawić solą (OSTROŻNIE, sery są słone), pieprzem i gałką ( ja daję sporo gałki) oraz chili wg. uznania. Po kilku minutach dodać ser pleśniowy i dusić aż do jego rozpuszczenia. Dodać skórkę i sok z cytryny, jeśli sos jest zbyt gęsty dodać troszkę wody z gotującego się makaronu. Na koniec dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku.

    Do gotowego sosu wrzucić ugotowany gorący makaron, starty żółty ser, wymieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut.

    Super szybki i syty bezmięsny obiad!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń