Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaroniki z malinowym musem i jagodami"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 124
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 225
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 240
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 794
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 124
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 225
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 240
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 794
Składniki
Wsyp do miski 225 g cukru pudru i 130 g mąki migdałowej. Mieszankę przesiej trzykrotnie. Ubij trzy białka, aż dwukrotnie zwiększą objętość. Nie wyłączając miksera, wsypuj powoli 60 g cukru pudru. Dodaj fiołkową esencję, a potem, ostrożnie, fioletowy barwnik spożywczy.
Wymieszaj pianę z przesianą mąką i cukrem. Umieść wszystko w cukierniczym rękawie i wyciskaj kółka o średnicy 4-5 cm na papierze do pieczenia. Odstaw na 20 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 120 st. C.
Połącz cukier, glukozę i 40 ml wody w małym garnku. Gotuj przez 5-7 minut. W misce ubij 2 białka. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, powoli wlewaj gorący syrop. Gdy całość przestygnie, jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Zagotuj w garnuszku 50 ml malinowego purée i wsyp żelatynę. Zmniejsz ogień i mieszaj, aż się połączą. Zdejmij z ognia i wlej resztę purée.
Przelej do dużej miski, dodaj ubite białka z syropem, mieszając drewnianą lub silikonową łopatką. Na koniec dołóż lekko ubitą śmietanę. Wstaw do lodówki na godzinę. Przełóż do cukierniczego rękawa.
Przygotuj masę maślaną. Ubij mikserem masło i cukier puder na gładko. Włóż do rękawa cukierniczego.
Rozłóż makaroniki. Na połowie z nich umieść nadzienie – kleks maślanej masy, po 3 maliny, a na nich kroplę musu malinowego. Przykryj pozostałymi makaronikami. Każde gotowe ciasteczko udekoruj kropelką maślanej masy, na której połóż po jednej jagodzie.Źródło: Olivia