Do góry

Sałatki Przepis na:

Makaronowa sałatka z orzechami i gorgonzolą

Makaronowa sałatka z orzechami i gorgonzolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 437

Dodano:

Odsłon: 5585

Taka sałatka to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Sprawdzi się na kolację, jak również drugie śniadanie do pracy. Makaron sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca, zaś gorgonzola z orzechami i sos z dodatkiem musztardy francuskiej nadają jej pewnego rodzaju "zadziornego" charakteru;)

Składniki

  • 200-300 g ulubionego, drobnego makaronu
  • 1 op. mixu sałat lub 1-2 mini sałaty rzymskie
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g sera gorgonzola
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

  2. Grubo posiekane orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Odstawiamy.

  3. Gorgonzolę dzielimy na mniejsze kawałki.

  4. Jeżeli wykorzystujemy sałatę rzymską, kroimy ją na mniejsze części. Mix sałat wystarczy wyjąc z opakowania (jest już myty i gotowy do spożycia).

  5. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i energicznie potrząsamy, aż do połączenia się składników.

  6. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Polewamy przygotowanym dressingiem. Przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 kwietnia Bylam ciekawa jakie masz przepisy, a tu prosze makaron na pierwszym miejscu i to przepyszny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 09 kwietnia Sałatka rewelacja, kusisz. Chyba zrobię na weekend, bo już nie mogę się doczekać tego smaku :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń