Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowe koszyczki z mięsem i warzywami

Makaronowe koszyczki z mięsem i warzywami

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1507

Dodano: 17.02.2013

Odsłon: 3155

Makaronowe koszyczki z mięsem mielonym i warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Składniki

  • 10 płatków lasagne
  • 200g mięsa mielonego (ja użyłam "mielonki indyczej")
  • warzywa mrożone lub papryka, marchew, kukurydza, fasolka szparagowa - wg uznania
  • cebula, 400ml śmietany 18%
  • 5 ząbków czosnku, kostka rosołowa, pieprz, sól
  • 10dag sera żółtego, oliwa
  • bułka tarta,wykałaczki, szczypiorek
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i mieszamy - gotujemy ok 5 minut. Mięso mielone podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, soli i pieprzu. Warzywa mrożone zalewamy wrzątkiem lub warzywa "świeże" kroimy w kostkę / średniej wielkości kawałki - marchewkę i fasolkę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Foremki do mufinków smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną bułki tartej. Ostudzony makaron wkładamy do form - do środka dodajemy mięso, warzywa, i piórka cebuli. Blaszkę wkładamy na ok 5 minut do piekarnika - temp 180stopni. Brzegi lasagne powinny się przyrumienić - następnie wyciągamy blaszkę, łapiemy za końce i przekłuwamy wykałaczką - żeby zamknąć koszyczki. (Jeśli makaron jest tylko ugotowany, to wykałaczka go "przerywa"). Foremkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut.

  2. Śmietanę wlewamy do rondla, czosnek drobno siekamy - dodajemy do śmietany - gotujemy. Doprawiamy kostką rosołową i pieprzem. Na koniec dodajemy starty żółty ser - mieszamy do momentu, aż ser się stopi. Szczypiorek drobno siekamy. Gotowe koszyczki nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń