Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowy "pasztet"

Makaronowy pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 4684

Dodano:

Odsłon: 1979

Bardzo prosta i szybka zapiekanka z makaronu, jajek na twardo, brokulów i sosu smietanowego. Wraz z pikantnym sosem pomidorowym stanowi doskonale danie na obiad lub kolacje.

Składniki

  • 500 g makaronu penne rigate
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 3 jajka na twardo
  • 200 g tartego sera Pecorino lub Gouda
  • 5 łyżek bułki tartej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • 1 kawałek masła
  • 1/4 l mleka
  • 200 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • SOS POMIDOROWY:
  • 3 świeże pomidory
  • 1/2 l soku pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 mała papryczka chili
  • kilka gałązek ziół
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotowac makaron 6 minut i odcedzic.
    Podzielic brokuły na spore kawalki i blanszowac przez około 1,5 minuty, nastepnie schlodzic w wodzie z lodem
    Ugotowac jajka na twardo.
    Wycisnac czosnek przez praske, utrzec parmezan.
    Wymieszac mleko, smietane, surowe jajka, parmezan i czosnek, a następnie doprawic sola, galka muszkatolowa i pieprzem cayenne.

    Wysmarowac blaszke do pieczenia (30 cm) maslem i posypac bulka tarta.
    Ulozyc podwójna warstwe makaronu na dnie, polac odrobina sosu i posypać tartym serem.
    Nastepnie ulozyc jajka podłużnie na wierzchu pierwszej warstwy makaronu a miedzy nimi i po obu stronach jajek ulozyc kilka rózyczek brokułów.
    Przykryc nastepna warstwa makaronu, polac sosem i posypac serem.
    Na koniec wypelnic foremke do konca makaronem, polac reszta sosu i posypac serem.
    Calosc posypac jeszcze bulka tarta i zwilzyc odrobina oliwy z oliwek.

  2. Piec przez 60 minut w temp. 200° C, po 30 minutach obnizyc temperature do 180° C.
    Po upieczeniu troche ostudzic, wyjac z formy i pokroic na kawalki.

  3. W miedzyczasie przygotowac sos.
    Umyjc i pokroic pomidory. Obrac szalotki i czosnek i pokroic w kostke. Usunac nasiona z papryczki chili i pokroic ja w cienkie paski. Podgrzac oliwe z oliwek na patelni i podsmazyc szalotki, chili i czosnek, nastepnie dodac kawałki pomidora i wszystko wymieszac.
    Wlać sok pomidorowy, dodać swieze ziola i doprawic wszystko sola, pieprzem i odrobina cukru.
    Gotowac sos na malym ogniu przez co najmniej 10 minut.

  4. Kawalki pasztetu podawac z sosem, ewentualnie posypane tartym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń