Do góry

Przekąski Przepis na:

MAKI (SUSHI)-japonskie danie nie jedno ma imie...podaje jednena z alternatyw

Przepis dnia 2011-04-28
MAKI (SUSHI)-japonskie danie nie jedno ma imie...podaje jednena z alternatyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 65

Dodano:

Odsłon: 5827

-oryginalne i w domach rzadko serwowane -stosunkowo szybkie -ladnie wyglada -kolorystcznie ciekawe -daje wiele mozliwosci tworzenia

Składniki

  • ryz sushi,w zastepstwie jednak mozna uzyc ryzu mlecznego, 400 g
  • ogorek zielony, 50 g
  • lyzka octu ryzowego, 1 lyzka
  • 15 g cukru, 15 g
  • odrobinka soli, do smaku
  • wodorost kambu-twardy ciemnozielony wodorost,stosowany chenie w kuchni japonskiej w wielu odslonach, 1 szt.
  • sos sojowy, 100 ml
  • platki bonito, 1 lyzka
  • 100 g swiezego fileta z lososie lub z tunczyka,bardzo wazne,by ryba byla swieza, 100 g
  • 1 lyzeczka wasabi, 1 lyzeczka
  • 50 g imbiru marnowanego, 50 g
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryz wyplukac.Ugotowac w pol litrze wody.Starac sie nie mieszac...albo bardzo delikatnie.Gotowac pod przykryciem okolo pol godziny na malym ogniu.Ogorek przekroic wzdluz na na polowki i usunac pestkipokroic wzdluz na paski ok 1 cm.Ocet dwie lyzeczki wody, cukier, sol -zagotowac z wodorostem i przecedzic.Zagotowac tez sos sojowy z 50 ml.wody i platkami bonito z tego wyjdzie sos do makow,tylko trzeba go przecedzic.Ryz ostroznie przelozyc do misy i ostroznie wymieszac z marnata ugotowana wczesniej.Lisc rozlozyc na macie.Na dolnej czesci liscia ulozyc ryz grubosci pol cm.tak gdzies na polowie calego wodorostu.W srodku wgniesc rowek-dac tam cienka warstwe wasabi.UWAGA-bardzo ostre!Ulozyc w rowku paski ogorka i lososia lub tunczyka.mozna go lekko wczesniej skropic limetka.Za pomoca maty zwinac rulon i pokroic ostrym nozem na kawalki ok.2 i pol cm.

  2. To jest jedna z propozycji.W innych odslonach podam reszte propozycji na makki,ktore widac na zdjeciu.To byl moj pierwszy wyczyn:)Teraz juz sie wprawilam,wychodzi ladniej.Ale jak robilam pierwszy raz bylam najbardziej podekscytowana i rodzinka tez-maz wiec sfotografowal. Proponuje tez maki z grilowanym lososiem ze stopionym maslem i z ryba maslana.JEsli ktos chcialby przepis,chetnie sluze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nostiamo 30 marca 2013 sorry ale przepis masakra! czy tu naprawde tak niewiele osób zna sie na sushi?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 05 czerwca 2011 ja uzylam ryzu do sushi,ale jak ktos nie ma a chce przygotowac,to tez moze to uczynic,podalam alternatywe!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kenjiro 09 maja 2011 Ryż mleczny do sushi!!!
Co do jest sos do maków?
Bonito mieszane z sosem sojowym ?
Wgnieść rowek!!!
MASAKRA a osoby chcące poznać fakty i ciekawe przepisy nie tylko na sushi zapraszam do mnie
just-sushi.blogspot.com

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 02 maja 2011 Ech chętnie wprosiłabym się do Ciebie na to sushi - tak apetycznie wygląda :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 28 kwietnia 2011 Naprawde Maki robi sie szybko,dlugo gotuje sie jedynie ryz i griluje ryby,do wersji z grilowanym lososiem,ale tak to jesli ma sie wprawe robi sie blyskawicznie.Polecam,bo naprawde mozna zaskoczyc wszystkich.Ja ostatnio zrobilam cale przyjecie w stylu japonskim.Byla zupa z gotowana na bazie wodorostow - podam przepis innym razem-jak zrobie jej zdjecie.
Naprawde ciekawy pomysl na przyjacie!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 28 kwietnia 2011 bardzo ciekawy przepis ,wydaje sie pracochłonny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń