Do góry

Desery Przepis na:

Makowa panienka

Makowa panienka

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 417

Dodano:

Odsłon: 550

Makowo-kokosowe blaty ciasta przełożone delikatnie cytrynowym kremem budyniowo-maślanym mocno nasączone z dodatkiem konfitury malinowej.

Składniki

  • Blaty makowo-kokosowe:
  • 12 białek
  • szczypta soli
  • 210 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 żółtek
  • 225 g suchego maku
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 150 g zmielonych migdałów
  • Składniki na krem maślano-budyniowy:
  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej
  • 6 żółtek
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • świeżo otarta skórka z 3 cytryn
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 225 g masła extra, w temperaturze pokojowej
  • Poncz:
  • 50 ml likieru limoncello (lub 25 ml soku z cytryny+25 ml wody+1 łyżeczka miodu razem wymieszać)
  • Dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka konfitury lub dżemu malinowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych, podprażonych na suchej patelni, do posypania ciasta
  • swieże maliny do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaty makowo-kokosowe:
    * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. W misie miksera umieść białka i szczyptę soli.

    2. Ubij do powstania sztywnej piany.

    3. Stopniowo, łyżka po łyżce (to bardzo ważne) dodawaj cukier, ubijając po każdym dodaniu do rozpuszczenia się cukru. Powinna powstać gęsta piana bezowa.

    4. Dodawaj żółtka, kolejno, ubijając.

    5. Do ubitej masy jajecznej dodaj mak, wiórki kokosowe i zmielone migdały - wymieszaj do połączenia się składników szpatułką.

    6. Formę o wymiarach 35 x 29 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.

    7. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj.

    8. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do wypieczenia ciasta.

    9. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź i przekrój na 2 blaty.

  2. Krem maślano-budyniowy:

    1. W większym garnuszku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii lub z pastą waniliową.

    2. Doprowadź do wrzenia i natychmiast odstaw na bok.

    3. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj do białości (np. trzepaczkami do białek).

    4. Dodaj skrobię ziemniaczaną i dalej ucieraj, aż do uzyskania gładkiej pasty.

    5. Do pasty dodaj 200 ml wrzącego mleka, zmiksuj do połączenia.

    6. Zahartowaną pastę jajeczną wlej do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj do połączenia.

    7. Postaw na palnik (średnia moc) i zagotuj, często mieszając.

    8. Od momentu zagotowania gotuj około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje.

    9. Zdejmij z palnika.

    10. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej (podczas studzenia nie wolno mieszać!).

    11. W misie miksera umieść masło.

    12. Dodaj sok i skórkę z cytryny i utrzyj do powstania puszystej masy maślanej.

    13. Dodawaj budyń w 3 turach - ucierając po każdym dodaniu do połączenia.

  3. Wykonanie:

    1. Pierwszy z blatów połóż na paterze.

    2. Nasącz połową ponczu.

    3. Posmaruj równą warstwą konfitury lub dżemu malinowego.

    4. Na dżem wyłóż 2/3 kremu budyniowo-maślanego, wyrównaj szpatułką.

    5. Na kremie ułóż drugi blat ciasta i nasącz resztą ponczu.

    6. Posmaruj resztą kremu i oprósz podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi (wystudzonymi).

    7. Schłodź w lodówce.

    8. Przed podaniem pokrój w kwadraty i udekoruj malinami.

    9. Przechowuj w lodówce.

    10. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń