Do góry

Desery Przepis na:

Makowe ciasto z marcepanem

Makowe ciasto z marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1266

Dodano:

Odsłon: 420

Pyszne, jesienne ciasto z makiem i marcepanem. Lekko wilgotne, ciężkie od marcepanu i soczystej gruszki. Bardzo słodkie.

Składniki

  • 150 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru( proponuję wziąć 100 g )
  • 4 żółtka
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 0, 5 łyżki alkoholu np. likieru wiśniowego* niekoniecznie
  • 200 g marcepanu( surowego: Marzipanblock)
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 100 g maku suchego
  • 1 gruszka* niekoniecznie
  • masło do posmarowania formy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Formę smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Masło ucieramy na puch w misce. Dodajemy cukier i żółtka i tak długo ucieramy, aż masa zrobi się jasna. Dodajemy kwaśną śmietanę i alkohol( jeśli ciasto mają jeść dzieci, rezygnujemy z alkoholu).

  2. Marcepan ucieramy na grubej tarce i dodajemy do masy. Białka ubijamy na puch i ostrożnie mieszamy z masą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę. Dodajemy suchy mak i gruszkę pokrojoną w kostkę, wszystko mieszamy.

  3. Masę przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu dekorujemy według uznania. Jeśli bardzo lubicie marcepan, można dodatkowo obłożyć ciasto masą marcepanową lub zrobić z niej dekoracyjne kwiatki lub jesienne owoce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń