Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makowe kulki w gruszkach"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 96
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1293
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1054
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 88
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 96
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1293
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1054
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 88
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Składniki
Gruszki umyj, przekrój na połówki, wydrąż. W rondelku zagotuj 200 ml wody z 4 łyżkami cukru, korą cynamonu i goździkami. Włóż połówki gruszek, gotuj 8 min. Zdejmij z ognia. Pozostaw w syropie na 2 godziny.
W osobnym naczyniu zagotuj mleko z pozostałym cukrem. Wsyp kaszę mannę oraz mielony mak. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje, a kasza manna się rozwarstwi (2-3 minuty). Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i masła, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
Połówki gruszek ułóż na talerzu. Miejsca po pestkach wypełnij kulkami z makowej kaszki. Kremówkę ubij na sztywno, udekoruj deser. Posyp siekanymi orzechami.
czas ok. 35 min; porcja – 330 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety