Do góry

Desery Przepis na:

Makowe orzeszki z orzechowym kremem

Makowe orzeszki z orzechowym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 562

Dodano:

Odsłon: 1747

Orzeszki makowe z dodatkiem aromatu migdałowego napełnione orzechowym kremem to rarytas dla podniebienia.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii
  • 10 dag cukru pudru
  • Krem orzechowy:
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • sok z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąki posiekać z masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka z cukrem z wanilią, aromatem i śmietaną utrzeć. Połączyć z mąką, dodać mielony mak, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

  2. Następnie z ciasta utoczyć małe kuleczki, włożyć do foremek i wylepić. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut, ostudzić.

  3. Krem orzechowy:

    Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo masło orzechowe i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.

  4. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, napełnić zimne orzeszki i zlepiać po 2 razem.

  5. Po wierzchu można oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń