Do góry

Desery Przepis na:

Makowe rurki

Makowe rurki

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7028

Dodano: 24.12.2011

Odsłon: 5261

świątecznie i pysznie

Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 słuszne łyżki miodu
  • 1 kostka masła
  • ok.4 łyżki śmietany kwaśnej
  • 6 dag drożdży
  • ................
  • jajo rozbełtane
  • cukier puder do posypania
  • FARSZ:
  • 1 szkl. maku suchego
  • 2,5 szkl.mleka
  • 3 słuszne łyżki miodu
  • 1/2 szkl. sikanych różnych orzechów
  • tarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • tarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 szkl.rodzynek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto (wkruszając drożdże) i schłodzić (kilka godz. w lodówce)

  2. Do gotującego się mleka dodać mak, gotować aż wchłonie cały płyn stale mieszając.Przestudzony mak przemielić (wystarczy raz), dodać resztę składników farszu i wymieszać (ewentualnie gdyby był zbyt suchy można dodać troche słodkiej śmietanki)

  3. Ciasto rozwałkować (partiami) na ok.2-3 mm, wycinać kwadraty 10 cm na 10 cm .na brzegu każdego w postaci wałeczka nałożyć ok. 1 łyżkę farszu i zrolować. Posmarować jajem i piec do zrumienienia w temp. 180 st ( ok.10-15 min). Przestudzone ciastka posypać pudrem.

  4. Smacznych i Wesołych Świąt:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 24 grudnia 2011 Przepraszam, czy tylko pół szkl mąki na tyle masła?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 24 grudnia 2011 O takiej apetycznej słodkości jeszcze nie słyszała, ale przepis zachowam i wypróbuję. Ja do masy makowej dodaje ubitą pianę z 3 jajek , aby masa nie była za sucha.5 Pozdrawiam świ świątecznie)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń