Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 155
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 155
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Orzechy posiekaj a obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Lekko odciśnij z jabłek nadmiar soku. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj powoli po jednym żółtku, dodaj mąkę z proszkiem i kaszę mannę. Dołóż jabłka i masę makową. Zmiksuj. Dodaj do ciasta bakalie i ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33). Piecz w 180 stopniach C przez ok. 50 minut. Sok z cytryny zmiksuj z białkiem. Powoli dodawaj cukier puder- do czasu uzyskania przez nas pożądanej konsystencji Wylej na wierzch ciasta, ozdób bakaliami.