Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 394
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 431
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 394
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 431
Składniki
Przygotowanie maku: Mak zalać wodą i gotować przez godzinę na małym ogniu. Odsączyć i zmielić na gęstym sicie trzy razy. Następnie utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, posiekaną skórką z pomarańcza i cytryny. Po czym wymieszać z bakaliami i ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowanie ciasta: Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem. Resztę mleka zgotować i zaparzyć 1/5 mąki. Dodać podrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka ubite z cukrem oraz szczyptę soli. Dobrze wyrobić ciasto, gdy będzie gładkie, wlać letnie stopione masło. Dalej wyrabiać, wsypać cukier waniliowy i dodać skórkę z cytryny, jeszcze raz dokładnie wyrobić i odstawić do podrośnięcia. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować dwa prostokąty, posmarować masą makową, zwinąć i pozostawić na 15 minut. Piec w temperaturze e200 stopni przez około 45-50 minut