Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 6138

PYSZNE!

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak sparzyć i odcedzić. Nie bać się, że jest zbyt mokry- to w niczym nie przeszkadza! Zmielić mak dodając do mielenia 1 szkl. cukru. Do zmielonej masy dodać olejek migdałowy, miód -, ok. 1/2 kostki margaryny i kaszkę manną do zagęszczenia.

  2. Ciasto: 5 żółtek zmiksować z 1 szkl. cukru. Dodać 1 kostkę margaryny i dalej ubijać na masę, następnie dodać ok. 3 szklanek mąki krupczatki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia- wszystko wymieszać na lekką masę.

  3. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Rozłożyć cieniutką warstwą. Podziurkować ciasto widelcem. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową.

  4. Piec około 45 minut w temp.180 stopni.

  5. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi orzeszkami, rodzynkami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Wygląda piękni i wyśmienicie smakuje!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń