Desery Przepis na:
Makowiec babci steni

Składniki
- ciasto :
- drożdże, 40g
- mąka, 300g
- masło, 150g + 100g do masy
- żółtka, 3 szt.
- mleko, 1/2 szkl. + 1 litr do masy
- szczypta soli
- cukier puder, 150 g
- NADZIENIE MAKOWE:
- mak, 300g
- jajka, 3 szt.
- Miód, 4 łyżki
- cukier, 150g
- cukier waniliowy, 1 op.
- migdały i orzechy, 200 g
- siekana kandyzowana skórka pomarańczowa, 2 łyżki
- figi, 5 szt.
- rodzynki, 5 łużek
- białka, 3 szt.
- + mleko i masło
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
CIASTO: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, nastepnie sól i drożdże rozpuszczone w letnim mleku.Stopniowo wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto tak długo , aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć sciereczka i odstawiamy do wyrosnięcia.
-
NADZIENIE:mak zalewamy wrzacym mlekiem i gotujemy ok.40 min.na małym ogniu.Osączamy i mielimy 2 lub 3 -krotnie.
-
W dużym rondlu stopić masło z miodem, dodać posiekane bakalie, orzechy, wymieszać ,dodac mak i mieszając, smażyc przez 15 min.
-
Żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy do masy , i na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
-
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować białkiem.Wyłożyć masę makową i rozprowadzić ją na cieście., zostawiając ze wszystkich stron brzeg po 2 cm . Ciasto zwinąć , nie naciągając zbyt mocno, żeby się nie rozerwało. Brzeg skleić. Zostawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej pergaminem.
-
Nagrzać piekarnik do 200 * C. Ciasto posmarować białkiem i pieczemy przez 60 min. nie otwierając piekarnika.
Komentarze do przepisu (1)

goramarcina1 07 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Prawdziwie świąteczny z mnóstwem bakalii ..5..0 Kto głosował? | Odpowiedz