Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec dla leniwych.

Makowiec dla leniwych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 659

Dodano:

Odsłon: 1640

Szybki i łatwy w przygotowaniu.

Składniki

  • 6 jajek,
  • 200g maku (sypkiego),
  • 3 - 4 łyżki syropu z agawy (klonowy) można też dodać cukru pudru,
  • kilka kropli aromatu migdałowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50g rodzynek,
  • łyżeczka tłuszczu, 2 łyżki bułki tartaj do wysmarowania foremki.
  • Polewa; r łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 2 - 3 łyżki cukru pudru.
  • Do przełożenia prażone jabłka.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubić, dodać mak, proszek do pieczenia, syrop z agawy.
    Wszystko razem ubić. Na koniec dodać rodzynki, wymieszać.

  2. Do wysmarowanej keksówki przełożyć masę.
    Piec w temperaturze 180 - 200C około 30 - 35 minut.
    Ciasto pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

  3. Ciasto przekroić na dwie części, posmarować prażonymi jabłkami lub powidłami.

  4. Z kakao, mleka i cukru pudru przygotować polewę. Jeszcze ciepłą polać ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń