Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowiec jak u mamy"
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 211
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 212
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5166
...ale pyszny.
Odsłon: 760
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 654
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 211
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 212
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5166
...ale pyszny.
Odsłon: 760
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 654
Składniki
Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do mąki dodaj roztopione masło, cukier, jajka, żółtka, aromat i drożdże. Wyrób ciasto, odstaw.
Mak mocz godzinę, potem gotuj pół godziny. Odcedź, wystudź, zmiel kilka razy. Dodaj roztarte drożdże i resztę składników. Wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Każde rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż połowę masy, zostawiając wolne 2 cm od brzegów, zwiń ciasto.
Formy wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Zrób lukier, udekoruj.
CZAS: 2,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień