Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec jak u mamy

Makowiec jak u mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12874

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Makowiec jak u mamy"

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany. Masa makowa: 30 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 100 ml płynnego miodu
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 15 dag rodzynek
  • 15 dag orzechów laskowych
  • jajko
  • żółtko
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki bułki tartej. Lukier: białko
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka pomarańczowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do mąki dodaj roztopione masło, cukier, jajka, żółtka, aromat i drożdże. Wyrób ciasto, odstaw.

  2. Mak mocz godzinę, potem gotuj pół godziny. Odcedź, wystudź, zmiel kilka razy. Dodaj roztarte drożdże i resztę składników. Wymieszaj.

  3. Ciasto podziel na dwie części. Każde rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż połowę masy, zostawiając wolne 2 cm od brzegów, zwiń ciasto.

  4. Formy wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Zrób lukier, udekoruj.

  5. CZAS: 2,5 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń