Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wersja makowca. Polecam:)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Ciasto; 9 jajek 400 g margaryny Kasi 500g cukru pudru 600 g maku (niebieskiego) Kg jabłka szara reneta (waga po obraniu) 12 – 13 łyżek grysiku 100g rodzynek 5 łyżek skórki pomarańczowej 100g żurawiny 30g moreli 30g daktyli 30g fig szczypta soli aromat rumowy 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mak zaparzyć dzień wcześniej najlepiej w mleku 2%. Odcedzony mak zmielić dwa razy. Obrane jabłka utrzeć na tarle o dużych oczkach, oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku , następnie dodajemy po łyżce maku. Ucierać. Dodać jabłka, aromat rumowy, wymieszać. Wsypać grysik, proszek do pieczenia oraz bakalie (daktyle, figi i morele należy wcześniej posiekać na mniejsze kawałki), wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Białka ubić z szczypta soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszać w masę makową. Gotowe ciasto wylewamy na formę o wymiarach 35x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku; 160*- 170* przez około 80 minut (wierzch ciasta musi być mocno rumiany – nie spalony). Studzimy ciasto przez 30 minut w wyłączonym piekarniku następnie przykrywamy ściereczka i wynosimy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Polewa; 300 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 2% 1 łyżka oleju Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz łyżkę oleju. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając do czasu aż składniki się połączą. Gorącą polewą smarujemy ostudzone ciasto. Dodatkowo; Garść płatków migdałowych Ciasto polane polewą posypujemy płatkami migdałowymi.