Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 853

Dodano:

Odsłon: 24252

Pyszna wersja makowca. Polecam:)

Składniki

  • Ciasto: 9 jajek
  • 400 g margaryny Kasi
  • 500g cukru pudru
  • 600 g maku (niebieskiego)
  • Kg jabłka szara reneta (waga po obraniu)
  • 12 – 13 łyżek grysiku
  • 100g rodzynek
  • 5 łyżek skórki pomarańczowej
  • 100g żurawiny
  • 30g moreli
  • 30g daktyli
  • 30g fig
  • szczypta soli
  • aromat rumowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto;
    9 jajek
    400 g margaryny Kasi
    500g cukru pudru
    600 g maku (niebieskiego)
    Kg jabłka szara reneta (waga po obraniu)
    12 – 13 łyżek grysiku
    100g rodzynek
    5 łyżek skórki pomarańczowej
    100g żurawiny
    30g moreli
    30g daktyli
    30g fig
    szczypta soli
    aromat rumowy
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mak zaparzyć dzień wcześniej najlepiej w mleku 2%. Odcedzony mak zmielić dwa razy. Obrane jabłka utrzeć na tarle o dużych oczkach, oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku , następnie dodajemy po łyżce maku. Ucierać. Dodać jabłka, aromat rumowy, wymieszać. Wsypać grysik, proszek do pieczenia oraz bakalie (daktyle, figi i morele należy wcześniej posiekać na mniejsze kawałki), wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Białka ubić z szczypta soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszać w masę makową. Gotowe ciasto wylewamy na formę o wymiarach 35x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku; 160*- 170* przez około 80 minut (wierzch ciasta musi być mocno rumiany – nie spalony). Studzimy ciasto przez 30 minut w wyłączonym piekarniku następnie przykrywamy ściereczka i wynosimy w chłodne miejsce do wystudzenia.

  2. Polewa;
    300 g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka 2%
    1 łyżka oleju

    Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz łyżkę oleju. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając do czasu aż składniki się połączą. Gorącą polewą smarujemy ostudzone ciasto.

    Dodatkowo;
    Garść płatków migdałowych

    Ciasto polane polewą posypujemy płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń