Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2431

Dodano:

Odsłon: 7984

Słodki, pyszny makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta

Składniki

  • Ciasto kruche: 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę: 500 g maku
  • 4 jabłka
  • 6 płaskich łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka zmielonych orzechów
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Lukier: 1 białko
  • Cukier puder
  • Sok z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.
    Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
    Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.
    Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min.
    Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń