Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec japoński / makowiec z jabłkami

Makowiec japoński / makowiec z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 5717

Dodano:

Odsłon: 10793

Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-)

Składniki

  • 800-900g gotowej masy makowej
  • 250g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek kaszy mannej
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jabłka
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 100g kandyzowanej mieszanki owocowej
  • 100g wiśni kandyzowanych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.

  2. Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową.

  3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.

  4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

  5. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń