Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec królewski

Makowiec królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24579

Dodano:

Odsłon: 27930

Propozycja na smaczny, delikatny, wilgotny - iście królewski makowiec ;)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 10 łyżek mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 300 g maku
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki migdałów mielonych
  • 3 łyżki rodzynek
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • + cukier puder (do posypania)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy masę makową:

    Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół na pół przez około 20 minut. Mak odcedzamy, mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło, powidła śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego. Całość dokładnie mieszamy.

  2. Następnie przygotowujemy ciasto:

    Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę.

    Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i jeszcze chwilę ucieramy.

    Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

  3. Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nie masę makową. Następnie na masę makową wykładamy drugą połowę ciasta.

    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

    Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń