Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec niekoniecznie trzeba piec tylko od święta
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 47
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 71
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 18
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 47
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 71
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 18
Składniki
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy do tego roztopioną i lekko przestudzoną margarynę. Z 5 jajek oddzielamy do osobnej miski białka. 1 całe jajko oraz 5 żółtek mieszamy dokładnie ze śmietaną i wlewamy do miski z sypkimi składnikami i margaryną. Całość energicznie zarabiamy i odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Białka, które nam pozostały z robienia ciasta, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na 3 części. Rozwałkujemy je na placki i każdy z nich smarujemy masą makową. Zwijamy je w rolady i zaklejamy boki, aby w czasie pieczenia masa nie wypłynęła nam z ciasta. Gotowe makowce układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.