Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 4537

Dodano:

Odsłon: 7738

Makowiec niekoniecznie trzeba piec tylko od święta

Składniki

  • Mąka pszenna 6 szklanek
  • Śmietana kwaśna 1 szklanka
  • Cukier puder 1,5 szklanki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Margaryna (roztopiona) 30 dag
  • Jajka 6 szt.
  • Masa makowa 1 puszka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy do tego roztopioną i lekko przestudzoną margarynę. Z 5 jajek oddzielamy do osobnej miski białka. 1 całe jajko oraz 5 żółtek mieszamy dokładnie ze śmietaną i wlewamy do miski z sypkimi składnikami i margaryną. Całość energicznie zarabiamy i odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce.

  2. Białka, które nam pozostały z robienia ciasta, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

  3. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na 3 części. Rozwałkujemy je na placki i każdy z nich smarujemy masą makową. Zwijamy je w rolady i zaklejamy boki, aby w czasie pieczenia masa nie wypłynęła nam z ciasta. Gotowe makowce układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń