Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na puszystym cieście

Przepis dnia 2015-11-20
Makowiec na puszystym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22223

Dodano:

Odsłon: 25994

Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 5 dużych łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • DODATKI:
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.

  2. Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.

  3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).

  4. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Madzia_87 23 grudnia 2015 Wyszedł znakomicie:) Dokładnie taki jak lubię: wilgotne, puszyste ciasto i delikatna masa makowa:) Polecam! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Madzia_87 12 grudnia 2015 Wygląda smakowicie:) Możesz napisać na jakiej dużej blaszce robisz to ciasto? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń