Do góry

Desery Przepis na:

makowiec nietradycyjny

makowiec nietradycyjny

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 493

Dodano:

Odsłon: 247

ciasto łatwe, szybkie i pyszne, czyli makowiec na kruchym spodzie :)

Składniki

  • ciasto:
  • ok. 0,5 kg maki pszennej
  • Kostka masła 200 g
  • Ok. 200 ml śmietana 18%
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • Cukier waniliowy 15 g
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • gotowa masa makowa 2 opakowania po 850 g
  • Białko z 1 – 2 jajek
  • Żurawina
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z wymienionych składników zarobić ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut /można tez na całą noc/

  2. Gotowa masa makowa jest w zasadzie doprawiona, dodatkowo dodaję bakalie proszek do pieczenia i ubitą z białek pianę. Mieszam.

    Z ciasta zostawiam troszkę na przygotowanie kratki na wierzch, resztę rozwałkowuję i wykładam spód tortownicy.

    Wykładam całą masą makową. Wyrównuję układam ozdobna kratkę. Piekę w nagrzanym piekarniku 190 C ok. 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń