Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec pierożkowy z żurawiną

Makowiec pierożkowy z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 5116

Dodano:

Odsłon: 744

Makowiec pracochłonny ale warto, bo pyszny.

Składniki

  • PIEROŻKI ORZECHOWE Z ŻURAWINĄ:
  • -250 g. masła lub margaryny -2 żółtka -80 g. pudru cukru
  • -100 g. mielonych orzechów -400 g. mąki
  • CIASTO MAKOWY:
  • -5 jajek -250 g.cukru -250 g.masła lub margaryny -250 g.mąki
  • -250 g.maku przemielonego -100 g.kokosu -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 szklanka mleka -olejek migdałowy
  • POLEWA:
  • -200 g. gorzkiej czekolady -50 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. pierożki-Masło, żółtka i cukier zmiksować. Przesiać mąkę, dodać orzechy i zagnieść. Zrobić gruby wałek i podzielić na 5 części.Z każdej część zrobić cieńszy wałek i pokroić na 10 kawałeczków. Z nich zrobić kulki,każdą rozpłaszczyć w dłoni. Nałożyć po parę owoców żurawiny i skleić jak pierogi.

  2. Ułożyć na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. makowiec-Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać rozpuszczoną i letnie masło.
    Wymieszać, rozprowadzić na pierożkach.
    Piec w 175 *C. ok. 50 min.

  4. Czekolady wraz z margaryną roztopić nad parą.Rozsmarować na zimnym placku. Ozdobić w/g własnego gustu, tutaj żurawiną i cukrowymi perełkami.

  5. Kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń