Desery Przepis na:
Makowiec "Japoński"

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 606
Dodano: 04.12.2008
Odsłon: 7235
Składniki
- mąka,, 2 szklanki
- margaryna,, 1/2 kostki
- cukier,, 8 łyżek
- jajka,, 2
- proszek do pieczenia,, 2 łyżeczki
- masa makowa,, 1 puszka
- jabłka,, 2-3 sztuki
- kasza manna,, 8 łyżek
- bakalie
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotowanie maku: Ucieramy 2 żółtka z 1 szklanką cukru, dodajemy 1/2 k. margaryny- roztopionej, 8 łyżek kaszy manny i stopniowo dodajemy masę makową z puszki. Dodajemy jabłka utarte i pianę z 2 białek oraz bakalie.Mieszamy. Wykonanie ciasta: 2 jajka ucieramy z cukrem (8 łyżek), dodajemy 1/2 k. margaryny- ucieramy dalej. Dodajemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia..Ucieramy. Wykładamy 2/3 ciasta na blaszkę (łatwiej rozprowadzić ciasto na blaszce mocząc łopatkę w wodzie). Na ciasto wykładamy masę makową. Z pozostałej części ciasta 1/3- robimy drabinkę lub kruszonkę - na masę makową. Pieczemy 0k. 45 min, w tem 180 st.C
Komentarze do przepisu (2)

socharena 04 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Oczywiście można dodać mniej cukru, np. 3-4 łyżki. (Ja lubię słodki makowiec).Pozdrawiam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

jaolowiecki 07 grudnia 2008Zgłoś do usunięcia
ciekawe polaczenie,musze to ciasto upiec0 Kto głosował? | Odpowiedz