Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto na bazie maku, sera, bakalii i galaretki
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 82
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 82
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Mak zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu przez około kwadrans. Odstaw na dwie godziny do ostygnięcia. Następnie odsącz na sicie. Zmiel trzy razy.
Galaretki rozpuść w dwóch oddzielnych naczyniach, dodając o połowę wody mniej niż wskazano na opakowaniu. Odstaw galaretki do stężenia.
Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku.
Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop. Do gorącego syropu dodaj zmielony mak. Wymieszaj. Ostudź.
Serki homogenizowane utrzyj z żółtkami (sparz je wcześniej wrzątkiem) i cukrem pudrem, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę. Cały czas mieszaj.
Masę serową, rodzynki i posiekane migdały dodaj do zimnego zmielonego maku.
Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z masą serowo-makową. Przełóż do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Udekoruj na wierzchu orzechami, migdałami i morelami. Wstaw do lodówki.