Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec w biszkopcie

Makowiec w biszkopcie

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1729

Dodano: 17.04.2012

Odsłon: 31781

Jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia polecam...

Składniki

  • ciasto :
  • jajka 6 szt
  • olej 1/2 szkl
  • letnia woda 1 szkl
  • cukier kryształ 1 1/2 szkl
  • mąka 3 szkl
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • MAK:
  • 1/2 kg maku
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 3 jajka(z białek ubijamy pianę)
  • rodzynki
  • 2 szkl mleka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:z białek ubic pianę , dodac cukier , żółtka , następnie wode z olejem wlewac na przemian cały czas ubijając.Na koncu dodac make połączoną z proszkiem do pieczenia.

  2. MAK: mak sparzyc w mleku przez ok 1 godz , schłodzic zemlec 2 razy,dodac do niego żółtka utarte z cukrem , bułkę tartą , rodzynki a na końcu ubitą piane z białek połaczyc wszystko razem.

  3. Na spód dajemy połowe ciasta , nastepnie układamy kupki maku i na to resztę ciasta .Wkładamy do piekarnika na ok 1 godz na 200 stopni. Na wierzch dajemy polewę lub wg własnego uznania .Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 16 marca 2014 zabieram, szybkie i proste lubie takie,Twoje pieknie sie prezentuje, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 18 października 2013 zabieram do książki i zgadzam się z Tobą Tolerancja, gotowe masy makowe są za mdłe, mają za dużo olejków zapachowych:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 05 kwietnia 2013 Ja zawsze przygotowuję masę makową domowym sposobem , gotową raz spróbowałam i jakoś się nie przekonałam .Joaska555 nie kupuj gotowej tylko zrób sama na pewno wyjdzie ,to ciasto warto piec bo jest bardzo dobre ja robię go bardzo często bo zawsze wychodzi , nie jest zbyt pracochłonne i szybko znika bo jest pyszne pozdrawiam i powodzenia .

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joaska555 05 kwietnia 2013 ciasto smaczne jednak moje nie wyglądało tak ładnie bo użyłam gotowej masy makowej która wpadła na dno :( myślę że jeszcze go wypróbuję

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joaska555 29 marca 2013 ciacho wyrosło piękne i równe, teraz stygnie, jak tylko zatopię w nim ząbki to podzielę się opinią :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joaska555 29 marca 2013 moje ciacho wyrosło pięknie i równo, teraz stygnie, podzielę się opinią jak tylko wystygnie i zatopię w nim ząbki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 28 lipca 2012 madziulla musiałaś cos zrobic nie tak, Mnie nigdy jeszcze nie zrobił się zakalec z biszkopta , a to ciasto zawsze wychodzi zresztą widac to na zdjęciu .....pozdrawiam i mimo wszystko zachęcam do ponownego wypróbowania...)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziulla 26 lipca 2012 zrobiłam tak jak w przepisie... i pierwszy raz owy biszkopcik wyszedł ale... zakalec xd...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana 18 kwietnia 2012 Cos nowego w rodzinie makowcow........bardzo "wypracowane " ciasto ...nic na skruty,mak samodzielnie przyrzadzony,........juz wiem co upieke na niedziele.....chociaz ,makowce i serniki rezerwuje na wieksze okazje....to jednak ten przepis musze wyprobowac.........do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 kwietnia 2012 oj, widzę, że masz niezłą rękę do ciast - następne biorę do ulubionych.Pozdrawiam

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń