Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec - wigilijna gwiazda

Makowiec - wigilijna gwiazda

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18464

Dodano:

Odsłon: 7595

Cześć!!! Pokażę Wam dzisiaj , jak zrobić pyszne, drożdżowe ciasto z masą makową. Ciasto będzie niezwykłe, bo będzie miało kształt gwiazdy, dlatego wyjątkowo pięknie będzie prezentowało się na świątecznym stole.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 25g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 puszki masy makowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miseczki odlewam 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzewam, rozpuszczam łyżeczkę cukru i wkruszam drożdże. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Do miski przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję rozczyn, 2 jajka, sól, resztę mleka oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Gotowe ciasto dzielę na 3 równe części. Każdą wałkuję na placek o średnicy tortownicy. Pierwszy blat ciasta układam na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję warstwą masy makowej. Przykrywam kolejnym płatem ciasta i ponownie smaruję masą. Na wierzch trzeci płat ciasta. Zlepiam brzegi i tak jak tort, dzielę ciasto na 16 części, środek zostawiając nieprzecięty. Chwytam 2 kawałki i wykręcam dwukrotnie na zewnątrz. Robię tak ze wszystkimi częściami. Masa makowa układa się w ten sposób w piękną gwiazdę.

  4. Zlepiam brzegi ciasta. Ostrożnie nakładam obręcz tortownicy, którą wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Wierzch ciasta smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

minnie 19 grudnia 2014 Na jaką grubość rozwałkowujesz każdy kawałek ciasta? Czy cienko czy raczej grubsze np. 5mm. Ciasto prezentuje się naprawdę pięknie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń