Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z jabłkami i powidłami

Makowiec z jabłkami i powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7400

Dodano:

Odsłon: 5462

porcja na dużą blaszkę :)

Składniki

  • Ciasto I:
  • 2 całe jajka
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 paczki margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru ( nie cała)
  • Ciasto II:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. suchego maku
  • 20 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka (z jajek ubić pianę)
  • powidła, jabłka, rodzynki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. I ciasto: wszystkie składniki razem wymieszać i rozsmarować na blaszce (będzie dość rzadkie) na ciasto rozsmarować powidła, jabłka i posypać rodzynkami.

  2. II ciasto: wszystkie składniki wymieszać z białek ubić pianę i dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać i kłaść na wcześniejszą warstwę.Piec 45 minut w 180 stopniach. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń