Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z suchego maku

Makowiec z suchego maku

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1549

Dodano:

Odsłon: 6669

Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek wody
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • garść rodzynków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła wraz ze szklanką cukru i pięcioma łyżkami wody - następnie pozostawiamy do wystudzenia.

    Wystudzoną masę przelewamy do misy miksera, dodajemy cztery żółtka (białka zbieramy w osobnej misce) i miksujemy na średnich obrotach.

    Następnie stopniowo wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy.

    Następnie wsypujemy szklankę suchego maku i dalej miksujemy.

    Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.

    Do miksującej się masy z makiem dodajemy olejek migdałowy.

    Rodzynki zalewamy wrzątkiem na moment i odcedzamy na sicie.

    Do masy z makiem dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy sparzone rodzynki.

    Keksówkę o wymiarach mniej więcej 8 cm na 28 cm (mierząc od spodu) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Wylewamy ciasto na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

    Pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół a następnie 10 minut z termoobiegiem. Ciasto z suchym makiem bywa problematyczne - zakalcowate, ze względu na wilgoć w maku, dlatego warto je jeszcze podpiec z 10 minut z grzaniem od spodu.

    Po upieczeniu robimy test patyczkiem, jeżeli będzie mokry, to okrywamy wierzch folią aluminiową i jeszcze 5 minut dopiekamy z grzaniem od spodu.

    Upieczone ciasto studzimy w formie. Dopiero dobrze wystudzone wyciągamy z formy na półmisek. Robimy lukier: szklanka cukru pudru wraz sokiem z połowy cytryny, mieszamy i gotowe. Lukrujemy ciasto, możemy też sypnąć jakąś posypką.

    Ciasto jest przepyszne, polecam :-)

    P.S.
    To jest stary dobry przepis z zapisków kulinarnych mojej mamy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń