Do góry

Desery Przepis na:

Makowy przysmak

Makowy przysmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4915

Dodano:

Odsłon: 564

Ciasto nie tylko bożonarodzeniowe. Ciasto z biszkoptem makowym i kisielowo-budyniowym. Przełożone bitą śmietaną, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT MAKOWY:
  • -5 jajek -250 g. cukru -250 g. masła-100 g. kokosu
  • -250 g. mąki -250 g. maku przemielonego na sucho
  • -3 łyżeczki proszku do piecz. -1 szklanka mleka -olejek migdałowy
  • BISZKOPT KISIELOWO-BUDYNIOWY:
  • -5 jajek -3/4 szklanki cukru -2 białe kisiele
  • - 2 białe budynie -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM OWOCOWY:
  • -1 słoiczek dżemu wiśniowego (410 g.) -1 kisiel czerwony -1/4 szklanki wody
  • KREM ŚMIETANKOWO-SEROWY:
  • -350 g. serka śmietankowego -1/2 l. śmietanki 30%
  • -1/2 szklanki cukru pudru -2 cukry waniliowe -2 śmietan-fixy
  • -2 łyżki żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • POLEWA: -1 czekolada ciemna
  • -1 biała czekolada -50 g. masła -3 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt makowy-Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko, olejek. Na koniec wlać rozpuszczone i letnie masło. Wymieszać, przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.(30x40) Piec w 175*ok. 40 min.

  2. biszkopt kisielowo-budyniowy.Białka ubić z cukrem, potem dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać do tego stopniowo kisiele z budyniami i proszkiem , delikatnie mieszając. Przelać do blaszki(takiej samej co poprzednio) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* ok 25-30 min.

  3. Dżem zagotować i wlać rozmieszany kisiel z wodą. Ciepły wyłożyć na biszkopt makowy.Schłodzić.

  4. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą, ostudzić do letniego. Ubić schłodzoną śmietankę z cukrem i fixem. Dodawać serek i zmiksować. Na koniec. powoli wlewać płyn z żelatyną. Szybko wyłożyć na krem owocowy.
    Przykryć białym biszkoptem.

  5. Rozpuścić czekolady z masłem i mlekiem na parze.Ciepłym posmarować ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń