Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowy ucieraniec"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 29
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 29
Składniki
Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać od gałązek. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Porcjami wsypywać do masy maślanej, dobrze utrzeć. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Posypać 30 dag porzeczek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 45-55 minut.
Dżem podgrzać, wymieszać z pozostałymi porzeczkami. Podgrzewać razem jeszcze około 2 minut. Masę porzeczkową rozsmarować na wystudzonym cieście. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
około 75 minut.Źródło: Życie na gorąco