Do góry

Dania główne Przepis na:

Makrela po brazylijsku

Makrela po brazylijsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 2515

Makrelę my Polacy kochamy wędzoną. Brasileiro patrzy zawsze jednak z pewną rezerwą na ten sposób podawania ryby a i zapach nie wywołuje w nim euforii. Mając jednak na względzie że ryba to samo zdrowie zaproponował podać ją na swój brazylijski sposób. Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu:

Składniki

  • 3 świeże lub mrożone makrele
  • 2 cytryny
  • Bułka tarta
  • Sól
  • kumin
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone papryczki chilli np. pepperoncini
  • pół cebuli
  • Pomidor
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ryby:


    Bierzemy makrele, nacinamy środek i wyrzucamy z "wnętrzności". Następnie myjemy ryby nacierając je cytryną. Nacinamy delikatnie zewnętrzną część ryby i nacieramy przyprawą z soli (zawsze wg uznania), 1 łyżki kuminu i 3 ząbków czosnku. Nacieramy zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Odstawiamy na 20 minut i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładając z boku na bok.
    Aby ryba nie była zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.

  2. Przygotowanie przyprawy:


    Papryczki i sól ucieramy w moździerzu i mieszamy z sokiem z połowy cytryny. Następnie kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę i dodajemy do przypraw.

  3. Rybę podawać możemy z ryżem lub też fasolą oczko na którą przepis znajdziecie na naszym blogu.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Europa112 14 października 2015 Widać ,że kuchnia brazylijska zaczyna coraz częściej witać na naszych stołach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń