Do góry

Dania główne Przepis na:

Makrela po turecku.

Przepis dnia 2011-02-06
Makrela po turecku.

Autor: polkangaroo

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1768

Dodano: 01.02.2011

Odsłon: 9800

Śródziemnomorski smak ryby.

Składniki

  • świeża surowa makrela,, 1 sztuka,
  • sól i pieprz, do smaku,
  • olej z pestek winogron, 50-100 ml,
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wypatroszoną rybę opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem.

  2. Smażyć na patelni grillowej polewając rybę olejem lub na grillu elektrycznym (zima).

  3. Smażenie ryby nie trwa długo, ok. 6 min. Olej z pestek winogron pozwala osiągnąć bardzo wysoką temperaturę dlatego smażenie z każdej strony trwa ok 3 min. można zrobić przewrotkę jak kto lubi.

  4. Dodatki do ryby dowolne, jakie kto lubi. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienka 29 kwietnia 2011 Mimo zlosliwosci jakie sie tu pojawily,przepis jest bardzo atrakcyjny!
Ryby wyglada apetycznie i wcale nie musi byc bardzo turecka,zeby przebrac takowa nazwe...
Przypominam o naszych pierogach ruskich,ktorych w Rosji nie znaja...albo sosie neapolskim...ktorego wlosi tez nie znaja...i fasolce po bretonsku...i innych...Trzeba by wszedzie zmienic nazwy...

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 lutego 2011 moim zdaniem olej z pestek winogron świetnie nadaje się do pieczenia, od lat go z powodzeniem stosuję i nie widzę w tym nic dziwnego , pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 11 lutego 2011 Twierdzenie, że olej z pestek winogron nadaje się do smażenia i to jeszcze w bardzo wysokiej temperaturze jest co najmniej ryzykowne. Olej ten zawiera dużo kwasów wielonienasyconych. Oleje tego typu w ogóle nie są zalecane do smażenia.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 11 lutego 2011 Ciekawe na czym polega "tureckość" tego dania??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 lutego 2011 Taki obiadek chętnie spróbuję.Pozdrawiam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 lutego 2011 danie wspaniałe tylko ze "zdobyciem" surowej makreli moze być problemik - bo ani złowić ... ani kupić nie łatwo :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 02 lutego 2011 Tak przygotowana makrela jest przepyszna,danie proste ,a jakze smaczne.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń