Do góry

Dania główne Przepis na:

Makrela w marynacie

Makrela w marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Makrela w marynacie"

Składniki

  • 4 średnie sprawione makrele
  • limonka
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 2 ostre papryczki chili
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół pęczka natki pietruszki
  • czosnek
  • mała cebula
  • 1/4 kostki masła. Dodatkowo:
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 2 cukinie
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makrele opłucz i osusz.

  2. Limonkę wraz z cytryną sparz, zetrzyj z nich skórkę, a sok wyciśnij do miseczki. Natkę pietruszki poszatkuj, a papryczki chili i cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotowane dorzuć do soku cytrynowo-limonkowego i wymieszaj z solą, pieprzem, kolendrą i roztopionym masłem.

  3. Tak przygotowaną marynatą polej ryby i wstaw je do lodówki na minimum 2 godziny.

  4. Makrele owiń folią spożywczą, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 15 minut. Danie podawaj z ugotowanym ryżem i uduszonymi plastrami cukinii.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń