Do góry

Przekąski Przepis na:

Makrela wędzona domowym sposobem

Makrela wędzona domowym sposobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4230

Dodano:

Odsłon: 16058

Wędzona makrela - dobra rzecz. Złociutka, tłuściutka... Ale makrela wędzona domowym sposobem... to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Ponieważ udało mi się kupić świeże makrele - to wędzimy.

Składniki

  • makrele świeże - 2 szt
  • sól - 2 czubate łyżki na 1 l zalewy
  • czosnek - 3 posiekane ząbki
  • pieprz czarny ziarnisty - pół łyżeczki
  • ziele angielskie - 3 - 4 ziarna
  • listek laurowy
1-2 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Sprawione makrele umyj dokładnie, usuń skrzela i oczy. Osusz na papierowym ręczniku.
    Przygotuj zalewę: zagotuj ok. 1 l wody, wsyp 2 czubate łyżki soli, 3 posiekane ząbki czosnku, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki ziaren pieprzu. Pogotuj ok. 1/2 godziny i ostudź.

  2. Ostudzonym wywarem zalej ryby i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
    Makrele wyjąłem z zalewy następnego dnia.

  3. Wyjęte ryby należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Aby były całkiem suche, dobrze jest je powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na kilka godzin, do momentu, kiedy skóra będzie gładka i matowa.
    Brzuszki makreli należy rozchylić (np. za pomocą patyczka do szaszłyków ułamanego na miarę).
    Jest to istotna część całego procesu, ponieważ niedokładnie wysuszona ryba będzie się w dymie gotować a nie wędzić.

  4. Suche ryby należy wędzić w zimnym dymie (ok. 50 - 60 st. C) przez ok. 2 - 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 lipca 2013 Wspaniały przepis dla szczęśliwców posiadających wędzarnię....zazdroszczę :))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń