Dania główne Przepis na:
Malachitowe medaliony, szmaragdowy kuskus i turkusowy sos

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2161
Dodano: 28.01.2010
Odsłon: 951
Składniki
- mięso mielone, 40 dag
- szpinak mrożony, 6 brykietów
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 3 ząbki
- kasza kuskus błyskawiczna, 1 szklanka
- kostka rosołowa, 1 szt.
- masło, 2 łyżki
- mąka, 2 łyżki
- śmietana 18%, 200 ml
- syrop miętowy, 2 łyżki
- cytryna - sok, 0,5 szt.
- rodzynki, 3 łyżki
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
- garam masala, 1 łyżeczka
- oliwa, do smażenia
- sól, pieprz, do smaku
- Bułka tarta, do panierowania
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do rondla wlać 4 łyżki oliwy, rozgrzać i na gorący wrzucić 6 brykietów szpinaku, do tego dodać posiekaną cebulę i zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Zasmażać do całkowitego odparowania wody.
-
Do miski włożyć mielone mięso, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie (masa musi być pikantna) oraz 3/4 przygotowanego wcześniej szpinaku. Wymieszać. Uformować medaliony wielkości dłoni, opanierować w tartej bułce i usmażyć na złoto na rozgrzanej mocno oliwie. Przełożyć z patelni do rondla - przykryć, żeby nie wystygło. (Mnie z takiej porcji wyszło 12 sztuk).
-
Do garnka lub miski wsypać kuskus (szklanka, to mniej więcej porcja na 3 osoby) i dodać rodzynki oraz garam masala (jeśli nie ma - ewentualnie ćwierć łyżeczki przyprawy do pierników), zalać bulionem (z kostki) - pół centymetra powyżej kaszy, gdy wchlonie płyn - dodać resztę szpinaku i energicznie wymieszać.
-
W rondelku rozpuścić masło, zasypać mąką i przygotować zasmażkę. Rozprowadzić śmietaną (można dodać odrobinę wody, jeśli będzie za gęste). Wlać syrop miętowy oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Można dodać posiekaną gałązkę mięty (jeśli ktoś dysponuje).
-
Z kaszy formować kopczyki (najlepiej we filiżance), polać sosem miętowym, do tego kłaść po 2, 3 medaliony na osobę. Smacznego!!!
-
Nieco wyrafinowane w smaku, ale wygląda efektownie i smakuje oryginalnie. Polecam. PS. Mój 4 i pół - latek wrąbał niezłą porcję, więc chyba nie najgorsze :)
Komentarze do przepisu (3)

irma 29 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Nie ma zdjęcia , ale za to przyciągająca wzrok nazwa potrawy. Gratuluje pomysłu.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 29 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Oj, tak tak - w tym przepisie bardzo brakuje mi zdjęcia...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mirabelka 29 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Wow! Szkoda, że nie zamieszczasz zdjęć swoich potraw - to danie musiało wyglądać równie obłędnie, jak smakować :)0 Kto głosował? | Odpowiedz