Do góry

Dania główne Przepis na:

Malachitowe medaliony, szmaragdowy kuskus i turkusowy sos

Malachitowe medaliony, szmaragdowy kuskus i turkusowy sos

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 950

Brzmi jak z wystawy u jubilera! Ale na taki własnie zielono - "drogocenny" obiad miałem dzisiaj ochotę... A robiłem z tego, co znalazłem w domu ;)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do rondla wlać 4 łyżki oliwy, rozgrzać i na gorący wrzucić 6 brykietów szpinaku, do tego dodać posiekaną cebulę i zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Zasmażać do całkowitego odparowania wody.

  2. Do miski włożyć mielone mięso, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie (masa musi być pikantna) oraz 3/4 przygotowanego wcześniej szpinaku. Wymieszać. Uformować medaliony wielkości dłoni, opanierować w tartej bułce i usmażyć na złoto na rozgrzanej mocno oliwie. Przełożyć z patelni do rondla - przykryć, żeby nie wystygło. (Mnie z takiej porcji wyszło 12 sztuk).

  3. Do garnka lub miski wsypać kuskus (szklanka, to mniej więcej porcja na 3 osoby) i dodać rodzynki oraz garam masala (jeśli nie ma - ewentualnie ćwierć łyżeczki przyprawy do pierników), zalać bulionem (z kostki) - pół centymetra powyżej kaszy, gdy wchlonie płyn - dodać resztę szpinaku i energicznie wymieszać.

  4. W rondelku rozpuścić masło, zasypać mąką i przygotować zasmażkę. Rozprowadzić śmietaną (można dodać odrobinę wody, jeśli będzie za gęste). Wlać syrop miętowy oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Można dodać posiekaną gałązkę mięty (jeśli ktoś dysponuje).

  5. Z kaszy formować kopczyki (najlepiej we filiżance), polać sosem miętowym, do tego kłaść po 2, 3 medaliony na osobę. Smacznego!!!

  6. Nieco wyrafinowane w smaku, ale wygląda efektownie i smakuje oryginalnie. Polecam. PS. Mój 4 i pół - latek wrąbał niezłą porcję, więc chyba nie najgorsze :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 29 stycznia 2010 Nie ma zdjęcia , ale za to przyciągająca wzrok nazwa potrawy. Gratuluje pomysłu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 stycznia 2010 Oj, tak tak - w tym przepisie bardzo brakuje mi zdjęcia...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 29 stycznia 2010 Wow! Szkoda, że nie zamieszczasz zdjęć swoich potraw - to danie musiało wyglądać równie obłędnie, jak smakować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń