Do góry

Dania główne Przepis na:

Małe pierożki z nadzieniem szpinakowym

Przepis dnia 2012-08-13
Małe pierożki z nadzieniem szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3011

Dodano:

Odsłon: 42307

Ciasto - wg inspiracji moim guru pierogowym;) farsz - stary przepis:)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej, ok.400ml ciepłego mleka do ciasta, 2 łyżki masła rozpuszczonego w ciepłym mleku,
  • FARSZ:
  • swieży lub mrożony szpinak, czosnek, śmietana, ser feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników przygotować ciasto.

  2. Farsz - jeśli mamy mrożony szpinak to wrzucamy go na patelnie, podsmażamy z cebulą, czosnkiem. Doprawiamy. Gdy przestygnie do farszu dodajemy ser i smietankę, mieszamy aż powstanie gładka masa.

  3. Formujemy pierożki. Ja wykorzystałam takie urządzenie z Tupperware, zwane Pierożkomanią:) To taka deseczka, z której wycina się gotowe kształty pierożków. Ale oczywiście tradycyjna szklanka też jest ok:)

  4. Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby pierożki były dobrze sklejone. Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną, znaczy - są gotowe do jedzenia:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 sierpnia 2012 Dziewczyny zaraz się rozpłynę - dzięki -po prostu od razu urosłam - a co do twoich pierożków, to dałaś mi pomysł na nowy farsz ,bo ze szpinakiem jeszcze nie robiłam.Pozdrawiam was obie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 05 sierpnia 2012 https://smaker.pl/profil/goramarcina1 - najlepsza wśród najlepszych;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 05 sierpnia 2012 widze, ze jesli chodzi o pierogi, to mamy ta sama guru ;DD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń