Do góry

Desery Przepis na:

Małe serniczki waniliowe

Małe serniczki waniliowe

Autor: annapiedziak

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1331

Dodano: 31.05.2015

Odsłon: 1185

U mnie z sernikiem i ciasteczkami jest tak, jak u wszystkich innych ludzi z minerałami i witaminami. Mój organizm do przeżycia regularnie potrzebuje określonej ich dawki. A ponieważ koncepcja umierania zupełnie mi nie leży, to piekę... tym razem serniczki waniliowe. Inspiracją był klasyczny przepis pani Świątkowskiej, który pomodziłam troszkę na swoje.

Składniki

  • (ok. 12 serniczków)
  • 150g ciastek pełnoziarnistych (np. Digestive, owsiane Krakuski, Belvita)
  • 50g masła
  • 800g tłustego twarogu
  • 120g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ok. ½ puszki kajmaku o dowolnym smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki.

  2. PRZYGOTOWANIA

    Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie.
    Formę do pieczenia muffinów (standardową - 12 gniazd) wykładamy papilotkami.
    Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (grzałka góra-dół).

  3. SPODY

    Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy ciasteczka na piasek. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić ciastka do miski i rozdrobnić blenderem, lub wrzucić do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Do pokruszonych ciastek dodajemy stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Powstałą masę ciasteczkową rozdzielamy pomiędzy przygotowane papilotki, czyli nakładamy jedną łyżkę do każdej papilotki. Następnie ugniatamy ciastka łyżeczką lub palcami tak, aby powstały zwarte, płaskie spody.

  4. MASA SEROWA

    Do dużej michy wrzucamy zmielony wcześniej ser. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier i wbijamy jajka. Łączymy całość mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. (W przypadku masy sernikowej "nadgorliwość gorsza od faszyzmu" - im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy masę. W związku z tym serniczki będą rosły w piekarniku, jak szalone, a następnie opadną i popękają. Podkreślam zatem - wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia). Masa serowa jest już gotowa.

  5. PIECZENIE

    Masę serową przekładamy łyżką na ciasteczkowe spody, około 2-2,5 łyżki masy na każdy spód (możemy nakładać do samej krawędzi papilotki, gdyż masa sernikowa przecież nie urośnie) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie wyciągamy serniczki i studzimy całkowicie w foremce. Gdy przestaną parować i osiągną temperaturę pokojową, czeka nas najtrudniejszy etap przygotowań... wstawiamy je do lodówki na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

  6. WYKOŃCZENIE

    Następnego dnia wyciągamy nasze sernikowe ciasteczka z papilotek i dekorujemy kajmakiem w ulubionym smaku (u mnie to kajmak tradycyjny). Możemy go po prostu rozsmarować na wierzchu lub przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie porcje na każdy serniczek.


  7. Zamiast kajmaku można oczywiście użyć dowolnego kremu lub rozpuścić czekoladę i nią polać wierzchy. Można serwować z owocami lub orzechami. Z pewnością każdy znajdzie opcję dla siebie optymalną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 21 kwietnia Ciekawe...chętnie zrobię dla rodzinki:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń