Do góry

Desery Przepis na:

Małe, urocze ciacho z jabłkami

Przepis dnia 2016-03-31
Małe, urocze ciacho z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1770

Dodano:

Odsłon: 9475

Lekkie, wiosenne ciacho do podgryzania bez wyrzutów sumienia. A aromatyczne i smakowite jak trzeba!

Składniki

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 duże, twarde jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki płatków migdałów do posypania wierzchu
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Niewielką tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Następnie przekładamy wszystkie cząstki do miski i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy dokładnie z cynamonem i przesiewamy do miski.
    Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Białka powinny być schłodzone w lodówce, gdyż wtedy mamy pewność, że ubijemy je na piękną, błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 3 minuty). Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę.
    Do piany dodajemy stopniowo, w dwóch – trzech partiach mąkę z cynamonem i rozprowadzamy ją w masie. Gdy ciasto stanie się jednolite, wsypujemy cząstki jabłka i bardzo delikatnie mieszając łączymy je z ciastem. (Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce).
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy, rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko rozsypać płatki migdałów i wsunąć formę do nagrzanego piekarnika.

  3. PICHCIMY CIASTO

    Ciasto pieczemy przez 30-35 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytych białek, rodzaju i gatunku jabłka, czy wielkości formy. Pod koniec pieczenia polecam zrobić test „suchego patyczka” – patyczek lub drucik wbity w środek ciasta powinien być czysty i suchy. Znak to, że ciasto jest upieczone.
    Po wyciągnięciu z pieca, studzimy ciasto w formie przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie możemy kroić i pałaszować, bo jak większość ciast najlepsze jest jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń