Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Malinowa babka marmurkowa"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 610
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 935
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 610
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 935
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki. Mąkę przesiej przez gęste sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dwie foremki z kominem wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 170 st.
Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku.
Następnie cienkim strumieniem wlewaj olej oraz wodę. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj. Białka ubij na sztywno. Pianę dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej wsyp kisiel cytrynowy, a do drugiej – malinowy. Obie masy starannie wymieszaj.
Obie masy naprzemiennie nakładaj łyżką do foremek. Piecz 50–60 min (jeśli wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha, to znak, że ciasto jest już upieczone). Babki ostudź, ostrożnie wybij z foremek. Śmietanę ubij z zagęstnikami.
Wymieszaj z syropem malinowym. Masę przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Udekoruj babki, wyciskając rozetki – jedną przy drugiej. Schłodź.Źródło: Tina