Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa rozkosz

Malinowa rozkosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 427 Ocena: 12421

Dodano:

Odsłon: 1330

Ciasto mocno malinowe o konsystencji ptasiego mleczka, nie za słodkie w smaku lekko kwaskowate w sam raz na te upalne letnie dni.

Składniki

  • Krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 500 g masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 30 dag malin
  • Ponadto:
  • 15 dag malin
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kubek śmietany kremówki (250)
  • 1 duże opakowanie biszkoptów lady fingers
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko przelewamy do garnka i dodajemy do niego: budynie waniliowe, żółtka, cukier waniliowy, cukier, mąkę.

  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nie przerywając mieszania gotujemy do momentu utworzenia się budyniu. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Obydwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia.

  4. Masło miksujemy na puch. Do masła partiami dodajemy ostudzony budyń, nie przerywając miksowania.

  5. Na koniec do masy dodajemy opłukane, osuszone maliny oraz ostudzoną tężejącą galaretkę i wszystko dokładnie miksujemy.

  6. Tortownicę (u mnie kwadratowa 21x21) wykładamy folią aluminiową i na spodzie układamy jedną warstwę biszkoptów.

  7. Na biszkopty nakładamy krem malinowy. Na krem układamy biszkopty.

  8. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  9. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Przed podaniem na wierzch ciasta nakładamy ubitą śmietanę.

  10. Na śmietanie układamy opłukane i osuszone maliny. Smacznego !!!

  11. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń