Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć do lata jeszcze długa droga to od jakiegoś czasu mam ochotę na owocowe, orzeźwiające desery, które i pięknie wyglądają i cudownie smakują. Malinowa szklaneczka to trójwarstwowy deser w odcieniach różu, 3 inne tekstury – chia, pianka oraz galaretka. Ta ostania jest domowa, nie z torebki z czego jestem najbardziej dumna. Spróbujesz?
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1494
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 2377
Pyszne i lekko wilgotne babeczki o smaku oreo.
Odsłon: 692
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 304
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 70
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1494
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 2377
Pyszne i lekko wilgotne babeczki o smaku oreo.
Odsłon: 692
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 304
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 70
Składniki
Wymieszaj połowę jogurtu greckiego z nasionami chia w niedużej misce, dodaj łyżkę miodu lub cukru i włóż do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Przygotuj 2 kubki. Do obu wsyp po 1,5 łyżeczki żelatyny.
Zagotuj około 200 ml wody. Do jednego z kubków wlej 2 łyżki gorącej wody i dobrze wymieszaj aż żelatyna się rozpuśc
W niedużym rondelku doprowadź maliny do wrzenia. Przecedź gorący sok przez sitko do drugiego kubka z żelatyną i dobrze wymieszaj. Dopełń kubek gorącą wodą dodaj łyżkę miodu lub cukru i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Maliny pozostałe na sitku przetrzyj do miski tak, aby powstał gęsty mus. Łyżkę musu dodaj do nasion chia i zamieszaj.
Resztę musu dodaj do 200g jogurtu greckiego razem z napęczniałą żelatyną i 2 łyżkami miodu lub cukru. Zmiksuj lub dobrze wymieszaj trzepaczką.
Przygotuj szklanki do podania. Do każdej dodaj po połowie masy chia. Wyrównaj.
Nałóż po około 6-8 łyżek pianki malinowej i włóż do lodówki.
Gdy pianka zastygnie, po około pół godziny delikatnie nalej na nią warstwę galaretki malinowej i schłodź ponownie do zastygnięcia.
Udekoruj płatkami czekolady, malinami oraz borówkami.