Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa szklaneczka

Malinowa szklaneczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 465

Choć do lata jeszcze długa droga to od jakiegoś czasu mam ochotę na owocowe, orzeźwiające desery, które i pięknie wyglądają i cudownie smakują. Malinowa szklaneczka to trójwarstwowy deser w odcieniach różu, 3 inne tekstury – chia, pianka oraz galaretka. Ta ostania jest domowa, nie z torebki z czego jestem najbardziej dumna. Spróbujesz?

Składniki

  • 400g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki miodu lub cukru
  • 300g mrożonych malin
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • gorąca woda
  • Do podania: maliny, borówki, kawałki lub płatki czekolady
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszaj połowę jogurtu greckiego z nasionami chia w niedużej misce, dodaj łyżkę miodu lub cukru i włóż do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

  2. Przygotuj 2 kubki. Do obu wsyp po 1,5 łyżeczki żelatyny.

  3. Zagotuj około 200 ml wody. Do jednego z kubków wlej 2 łyżki gorącej wody i dobrze wymieszaj aż żelatyna się rozpuśc

  4. W niedużym rondelku doprowadź maliny do wrzenia. Przecedź gorący sok przez sitko do drugiego kubka z żelatyną i dobrze wymieszaj. Dopełń kubek gorącą wodą dodaj łyżkę miodu lub cukru i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

  5. Maliny pozostałe na sitku przetrzyj do miski tak, aby powstał gęsty mus. Łyżkę musu dodaj do nasion chia i zamieszaj.

  6. Resztę musu dodaj do 200g jogurtu greckiego razem z napęczniałą żelatyną i 2 łyżkami miodu lub cukru. Zmiksuj lub dobrze wymieszaj trzepaczką.

  7. Przygotuj szklanki do podania. Do każdej dodaj po połowie masy chia. Wyrównaj.

  8. Nałóż po około 6-8 łyżek pianki malinowej i włóż do lodówki.

  9. Gdy pianka zastygnie, po około pół godziny delikatnie nalej na nią warstwę galaretki malinowej i schłodź ponownie do zastygnięcia.

  10. Udekoruj płatkami czekolady, malinami oraz borówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń